Najtańszy ekspres możemy kupić nawet za

szkolenia dla baristów opole
szkolenia dla baristów opole

Ekspresy do kawy z roku na rok zyskują na popularności. Trudno się dziwić, są one bowiem wyjątkowym urządzeniem. Komu z nas nie marzy się kawa włoska w ogródku kawiarnianym z widokiem na morze? Dziś możemy poczuć choć namiastkę tego doświadczenia, nie wychodząc nawet z domu! Wystarczy włączyć ekspres, dostarczyć mu wody, nasypać zmielonej kawy do kolby i...cieszyć się najpiękniejszym zapachem poranka! W sklepach stacjonarnych oraz internetowych istnieje ogromny wybór różnego rodzaju ekspresów. Ciśnieniowe, przelewowe, czy też takie, do których możemy włożyć gotowe kapsułki. Ceny owych urządzeń również są bardzo zróżnicowane. Najtańszy ekspres możemy kupić nawet za 100-200 złotych, lecz można znaleźć, które warte są tysiące! Czy sa one warte swojej ceny? Cóż, odpowiedź brzmi...to zależy. Od tego, jak często pijesz kawę, jak liczna jest Twoja rodzina (być może chętnie zrobiłbyś kilka kaw naraz?), czy też od tego, jak wielkim koneserem kawy jesteś i czy lubisz "z mleczkiem czy bez" ;) Jedno jest pewne - ekspres do kawy to dobra inwestycja i - o ile zakup będzie przemyślany - na pewno nie będziesz jej załować!


Za najlepsze uchodzą Lavazza i Illy przy czym Illy sprzedaje wyłącznie

Już kilka łyków smolistego naparu poprawia nastrój, usprawnia myślenie i dodaje elokwencji, a dzieje się tak za sprawą kofeiny, która pobudza ośrodkowy układ nerwowy i szybko stawia na nogi. Dla wielu konkurencję samą dla siebie stanowi kawa włoska, chociaż Włochy, podobnie jak Polska, są jedynie importerem, a nie producentem kawy. Za najlepsze uchodzą Lavazza i Illy, przy czym Illy sprzedaje wyłącznie arabikę, Lavazza zaś mieszankę arabiki i robusty. I choć robusta uchodzi za gatunek pośledniejszy, to zawiera więcej kofeiny i daje lepszego kopa.

Kawa we Włoszech jest tania, dostępna w najmniejszej dziurze, i wszędzie prawdziwie doskonała. Włoski barista z zamkniętymi oczami obsługuje doskonałe włoskie ekspresy do kawy i serwuje wyśmienity napar albo żegna się z zawodem. Capuccino o poranku, caffè  macchiato na pozbieranie się w ciągu dnia, w końcu czarne jak węgiel espresso, które podaje się po obfitej kolacji – tak kawa wyznacza rytm życia w tym kraju.

Na końcowy efekt składają się jednakże nie tylko umiejętności serwującego, ale przede wszystkim klasa surowca. Skomplikowana operacja wypalania ziarna kawowego wymaga nie lada mistrzostwa i to ona w dużej mierze decyduje o smaku i bukiecie. Pod tym względem włoskie palarnie nie mają sobie równych i tak opanowana do perfekcji sztuka obróbki surowca uczyniła z Włoch, było nie było, kawowe imperium.


Możesz wykonać ją samemu! Jak? Wystarczy

Poranna kawa to już niemalże rytuał w każdym domu. Kawa sypana, rozpuszczalna- możliwości jest tak wiele, ale czy zastąpią one prawdziwą kawę z ekspresu, która przed zaparzeniem mieli ziarna kawowca? Na to pytanie odpowiedź znają tylko ci, którzy mieli przyjemność wypić świeżo zmieloną kawę z maszyny. By delektować się tym niepowtarzalnym smakiem nie trzeba udawać się do kawiarni czy restauracji. Możesz wykonać ją samemu! Jak? Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości ekspres- rynek automatów do parzenia kawy obfituje w wiele rodzajów, jednak najlepszym wyborem będzie taki, który mieli ziarna przed podaniem. Tylko takie ekspresy do kawy są w stanie podać nam aromatyczny napój.
Kawa włoska to ostatnio bardzo popularny rodzaj kawy. Idealnie sprawdzi się do nowoczesnych przelewów. Z włoską kawą kilkusekundowe mielenie ziaren sprawi, że poranne parzenie kawy nie będzie musem a przyjemnością!
Już dzisiaj zaznajom się ze światem kaw i ekspresów. Wybierz najlepszy z nich, tak, by parzenie kawy stało się prawdziwą przyjemnością. Rodzinne spotkania przy pysznej kawie nabiorą jeszcze większego znaczenia!


Dodane: 06-01-2020 04:44