Barista - czyli człowiek od parzenia kawy - Portal kawowy

szkolenia dla baristów

Najdroższa kawa na świecie pochodzi z

Dziś obecność kawy jest widoczna wszędzie. Widzimy ją w domu w kubkach na stole. Widzimy w dłoniach przechodniów na ulicy. Widzimy na biurkach urzędników. Nie wspominając już o restauracjach. Dzieje się tak, bo kawa jest dz

Barista - czyli człowiek od parzenia kawy - Portal kawowy szkolenia dla baristów
iś podstawowym napojem. Sprzedaż kawy ciągle wzrasta, bo uwielbiamy jej lekko gorzki smak i przypalony zapach. Spożywamy ją na różne sposoby. Wielu osobom smakuje kawa włoska. Piją ją ludzie nie tylko podczas wczasów spędzanych we Włoszech, lecz również w swoim kraju. Włoskie espresso możemy wypić i u siebie. Wystarczy tylko je odpowiednio przyrządzić. Włosi słyną z parzenia kawy espresso i dlatego u nich nam smakuje najlepiej. Bo na smak kawy wpływa wiele czynników. Przede wszystkim rodzaj kawy, czas jej palenia, miejsce zbierania. Smak kawy zależy również od sposobu jej parzenia, od ciśnienia, od rodzaju wody, a także od dodatków. A nawet miejsce, atmosfera i towarzystwo ma wpływ na smak kawy. Najdroższa kawa na świecie pochodzi z Indonezji i nosi nazwę kawa luwak. Rocznie produkuje się jej bardzo mało dlatego jej cena jest tak wysoka. Lecz sposób jej wytwarzania również nie jest standardowy. Gdyż pozyskiwana jest z odchodów indonezyjskiego łaskuna, który zjada najlepsze owoce kawy. I po częściowym przetrawieniu wydala. Takie odchody są zbierane, myte i przetwarzane na kawę.


I pomyśleć że przed laty ten

Oferty w rodzaju: sprzedaż kawy z całą pewnością nie pozostaną niezauważone. Dlaczego? To oczywiste, ponieważ nie brakuje u nas smakoszy kawy właśnie. I pomyśleć, że przed laty ten aromatyczny napój nie był tak rozpowszechniony. No cóż, czasy się zmieniły, a wraz z nimi zmianie uległy nasze przyzwyczajenia.
Kawa włoska to niewątpliwie królowa. Najlepiej zresztą smakuje w Italii. Włosi uchodzą za prawdziwych znawców tegoż napoju. W ojczyźnie Petrarki i Dantego kawę pije się praktycznie od rana do nocy. I do tego jeszcze bardzo dobrą. Tajemnica smaku tkwi zarówno w gatunku kawy, jak i w sposobie parzenia. Jedni stawiają na kawę z ekspresu ciśnieniowego, inni z ekspresu przelewowego, a jeszcze inni z klasycznej kafeterki. No cóż, każdy ma swoje preferencje i upodobania w tym zakresie i niech tak zostanie. Najważniejsze jest to, żeby nam smakowało.
Na szczęście w naszych sklepach mamy szeroki wybór kaw, więc nawet najbardziej wyrafinowani smakosze mają realne szanse na to, żeby zakupić taki gatunek, jaki konkretnie komuś odpowiada. Zdecydowanie warta jest polecenia kawa ziarnista, ale wybór należy do kupującego.


Kawa włoska - jaka powinna być?

Kawa to zazwyczaj podstawowy, poranny napój większości z nas. Już sam jej aromat stawia na nogi i sprawia, że chce nam się więcej. Tym bardziej więc warto wiedzieć, jak powinna wyglądać prawdziwa, włoska kawa.
Kawa we Włoszech opiera się na całym rytuale. Do godziny 11 pija się kawy mleczne, np. cappuccino czy latte. Później stawia się już na inne rodzaje.
Wśród kaw włoskich największym uznaniem cieszy się espresso. Jest intensywna i ma mocny smak. Kolejną, ciekawą kawą jest lungo, do której parzenia dodaje się więcej wody, niż do mocnego espresso. Urozmaiceniem intensywnej kawy może być za to tzw. corretto, czyli espresso z dodatkiem grappy czy koniaku.
Co stanowi podstawę dobrej kawy? Nie tylko odpowiednie ziarna, ale także świeże jej zmielenie i zaparzanie. Wówczas aromat i smak takiej kawy będzie niesamowity. Kawa włoska nie może zatem obyć się bez dobrego traktowania.
Sprzedaż kawy we Włoszech, jak i na całym świecie stale rośnie, dlatego ten napój nigdy nie wyjdzie z mody. Jego wszelakie konfiguracje ciągle podbijają nasze kubki smakowe i skutecznie budzą na kolejny, dobry dzień.



© 2019 http://portal-kawowy.tenbit.konin.pl/